Рубрика: Електроника
Автоматизација на домот (2)
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број се запознавте општо со автоматизацијата на домот, системските компоненти, како и со еден од најстарите стандарди од оваа област KNX. Во овој број продолжуваме со KNX стандардот (конфигурирање и структура), како и со другите стандарди од оваа област (X10, DigitalSTROM, Z-Wave и ZigBee).

Автоматизацијата на домот претставува голема придобивка на современото живеење. Но, сепак освен удобноста овој систем нуди и голема можност за намалување на потрошувачката на електрична и топлинска енергија, што, пак, води кон помали трошоци за сопственикот на домот, а истовремено и кон намалено загадување на околината. Ако на ова се додаде и зголемениот степен на безбедност на домот, тогаш користта од воведување на еден ваков систем во домот е навистина голема.

Автоматизиран дом

TX1000 конфигуратор за едноставно ракување со KNX-TP и KNX радиосистемите во E-мод

DigitalStrom овозможува конектирање на секој уред преку домашната електрична мрежа, но со интернет, по потреба

Плочка на DigitalStrom

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.