Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (16): Осигурувачи, електростартер и алтернатор
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сè е чудо во својата длабока суштина, а електриката е едно од најголемите чуда. Уште од самите почетоци на развојот на моторите и на автомобилите електриката (електротехниката) го доби престижниот статус на незаменлив елегантен придружник на механичките системи како системот за палење на моторот, подоцна системот за стартување на моторот, а со развојот на автомобилската индустрија се редеа и останатите системи како: системот за светлосна и звучна сигнализација, системите за проветрување и климатизација, системите за централно заклучување и електрично подигнување на прозорците и што ли уште не. Написов, кој е во два дела, ќе нä запознае само со одржувањето на основните електросистеми на класичните автомобили. Во овој дел ќе зборуваме за осигурувачите, електростартерот и алтернаторот.

Клучни зборови:

Пресек на класичен електро-стартер.

Кутија со осигурувачи во YUGO 45

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.