Рубрика: Информатика
Водич при купување нов компјутер за домашна употреба
Автор: Костадин Солаков
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Еден од основачите на ИТ-гигантот Интел (Intel), Гордон Мур (Gordon Moore), при една јавна трибина има изјавено дека работниот такт на процесорот се дуплира приближно на секои 18 месеци. Но дали тоа значи дека и вие треба редовно да ги менувате "домашните миленичиња" или во најмала рака да вложувате средства во нивна надградба, со цел да се добијат подобри перформанси? Во секој случај, добра практика, но не и задолжителна. Брзината на обработка на податоците, капацитетот на тврдиот диск, потоа работната како и видеомеморијата, секако се клучни фактори при изборот на персонален компјутер, но сепак најдобриот избор ќе го направите доколку знаете точно за што ви е потребен компјутерот...

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.