Рубрика: Астрономија и астронаутика
Хајгенс слета на Титан
Автор: Билјана Дијанисиева
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


По повеќе од 15 години трпеливо планирање, 7 години долг пат и 3 недели на осамен лет, на 14 јануари сондата Хајгенс пристигна на својата цел - Титан. Мисијата, која ја испланира и ја изведе Европската вселенска агенција (ЕСА) во тесна соработка со НАСА, заврши со успех, откривајќи ни еден нов свет и поместувајќи ги границите на достигнувањата во истражувањето на Сончевиот систем.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.