Рубрика: Електроника
Извор за напојување со LM317
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2007.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дел од влезната енергија во изворите за напојување се претвора во топлина. Тоа значи дека уредите кои не користат моќни компоненти и тела за ладење можат да дадат мала излезна струја кога разликата помеѓу влезниот и излезниот напон е голема. Со неколку евтини компоненти и трансформатор со два секундарни напони овој недостаток може да се отстрани.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК202
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2007. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.