Рубрика: Електроника
Визуелна контрола на мрежниот напон
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Од повеќето проблеми на XXI век присутен е и недостаток на електрична енергија во светски рамки, а со тој проблем се соочува и нашата држава. Со зголемување на стандардот на домаќинствата се зголемуваат и приклучените потрошувачи на електричната мрежа. Тоа најмногу е изразено во зимскиот период кога за греење се користат електрични печки, по што се јавува поголем пад на напонот од градската мрежа. Овој пад на напон негативно влијае на повеќе потрошувачи во домаќинството. Заради тоа, треба да се поседува електронски уред кој во секој момент ќе ни овозможи визуелно покажување на моменталната состојба на напонот од градската мрежа. Во текстот што следува ви нудиме еден таков електронски уред.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК136
 
Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон

Изработениот прототип на визуелната контрола на мрежен напон


Мониторот за мрежен напон изработен од нашиот читател Палески Пеце од Кривогаштани.

Дизајнот на ППК за мониторот за мрежен напон направен од Палески Пеце од Кривогаштани.

Изработената ППК за мониторот за мрежен напон од Палески Пеце од Кривогаштани (со Силвана Арменулиќ во позадина :-)).

Мониторот за мрежен напон на работната маса на Палески Пеце од Кривогаштани.

Мониторот за мрежен напон на Палески Пеце во функција.

Мониторот за мрежен напон на Палески Пеце во функција.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.