Рубрика: Електроника
PC Дигитален потенциометар
Автор: Зоран Велинов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


PC дигиталниот потенциометар е уред кој на својот излез ја менува својата отпорност во 256 нивоа. Промената на отпорот ќе можете да ја вршите преку програма на вашиот компјутер. Овој уред во склоп со други кола може да се користи за промена на фреквенција на осцилаторно коло, промена на јачина на светлина, промена на јачина на звук.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК135
 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.