Рубрика: Астрономија и астронаутика
Големиот Магеланов облак
Автор: Гоце Постоловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пред 500 години морепловецот Фер¬динанд Магелан, за време на своето историско патување околу Зем¬јата, со својот дурбин набљудувал на небото еден темен објект кој му бил сопатник во ноќта. Тој објект, кој денеска е познат како Голем Магеланов облак, сé уште може да се набљудува со дурбин, но астрономите од Американската агенција за аеронаутика и вселена (NASA) комплетираа еден поблизок портрет на оваа џуџеста галаксија кој им овозможи за прв пат да го погледнат од блиску овој сосед на Млечниот Пат.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.