Рубрика: Електроника
Едноставен полнач на Ni-Cd акумулаторски батерии
Автор: Емилијан Иљоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Евтините полначи на Ni-Cd акумулаторски батерии кои ги има на нашиот пазар обично не овозможуваат "квалитетно" полнење на истите, бидејќи не ги обезбедуваат ни двата основни критериуми: полнење со константна струја и прекинување на полнењето кога акумулаторите се полни. Од друга страна, квалитетен полнач со трансформатор би бил "прескап" за аматерска градба, па се одлучив за едно вакво решение кое ги исполнува овие основни критериуми и е компромис помеѓу корисното и евтиното.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК141
ИК: LM723N
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.