Рубрика: Електроника
Едноставен уред за испитување на "далечински"
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2007.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Можеби честопати ви се има случено кога го вклучувате вашиот ТВ-приемник или вашето ДВД и слични уреди преку далечинското, тие да не се вклучуваат. Во моментот не знаете во што е проблемот, дали се слаби батериите или далечинското не е исправно или, пак, се сомневате во приемникот што го вклучувате. За да ја разрешите оваа дилема на наједноставен начин, изработете го овој едноставен уред, така што со негова помош веднаш ќе ја разрешите дилемата во што е проблемот.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК239
ИК: 74HC14
Фотодиода: SFH203F
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2007. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.