Рубрика: Електроника
Уред за мерење на мали отпори
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Речиси секој електроничар повремено се соочил со проблемот да измери мал отпор, а дигиталниот мултиметар не е од помош, бидејќи за отпори помали од 1 ом речиси е неупотреблив. Но само со неколку компоненти, можете да направите уред кој ќе му помогне на вашиот мултиметар да мери мал отпор.

Речиси секој електроничар повремено се соочил со проблемот да измери мал отпор, а дигиталниот мултиметар не е од помош бидејќи за отпори помали од 1 ом речиси е неупотреблив. Но само со неколку компоненти, можете да направите уред кој ќе му помогне на вашиот мултиметар да мери мал отпор. Прецизното мерење мал отпор е потребно при проверка на вредноста на шант отпорниците, отпорот на контактите на прекинувачи и електромеханички термостати, како и при проверка на водови на ППК.

Технички карактеристики:

Мерни подрачја: 0-2 оми; 0-20 (60) оми Резолуција: 1 милиом, 10 милиоми Тест струја: 100 mA; 10 mA

 
Главни елементи и материјали:

ИК. 7805

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.