Рубрика: Енергетика
Енергетска иднина на Земјата (4): Искористување на водената енергија
Автор: Борче Милчески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Имајќи го предвид фактот дека дури 70% од вкупната површина на Земјината топка е покриена со вода, може само да се замисли потенцијалот кој се крие во неа. Принципот на создавање на електрична енергија од водата, како и циркулирањето на водата во природата, ја прават неисцрпен извор. Еден од столбовите на кои се потпира енергетската иднина на нашата планета, е дефинитивно водата.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.