Рубрика: Енергетика
Електрична енергија од вируси
Автор: Ирена Кацеска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Новиот начин на производство на електрична енергија е ветувачки прв чекор кон развојот на нови уреди кои произведуваат електрична енергија при извршување на секојдневните задачи. Замислете да го полните вашиот мобилен телефон при одење, благодарение на генератор на енергија тенок како хартија, вграден во ѓоновите од чевлите. Ова футуристичко сценарио сега е малку поблиску до реалноста - научниците развиле начин да произведуваат електрична енергија со користење безопасни вируси кои ја конвертираат механичката енергија во електрична енергија.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.