Рубрика: Енергетика
Енергетска иднина на Земјата (5): Гасни електрични централи
Автор: Борче Милчески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Технологијата на течниот природен гас како многу поедноставна, поефикасна, еколошки чиста и неопасна веќе во огромен размер се користи насекаде низ светот. Неговиот широк дијапазон на примена, како суровина за производство на електрична енергија, како енергетско моторно гориво, примената во домаќинствата, придонесува за сä повисоката репутација и поширока примена на ова гориво. Употребата на природниот гас набргу ќе започне и во нашата држава. Ова ќе биде од огромно значење за развојот на енергетската стратегија во Македонија.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.