Рубрика: Енергетика
Енергетска иднина на Земјата (8): Енергија од ветер и биомаса
Автор: Борче Милчески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Светскиот енергетски потенцијал на ветрот, претпоставувајќи дека само 10% од копнената површина на Земјата е погодна за развој, двојно ги надминува проектираните побарувања на електрична енергија за 2020 година. Доколку на овој ветер и сите останати обновливи извори на енергија кои ги споменавме во претходните написи, ја додадеме широката лепеза горива од биомаса, несомнена е светлата иднина на алтернативните и обновливите извори на енергија.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.