Рубрика: Телекомуникации
Дигитален пренос на слика и звук (7): DVB - Satelite services to Handheld
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Уште ни DVB-H не се позиционира добро на пазарот, а ДВБ форумот веќе уште од минатата година (2007) извади нова спецификација којашто го дефинира преносниот систем за хибридно сателитско и терестријално дигитално телевизиско емитување до рачните мобилни уреди. DVB-SH претставува еден вид на компилација помеѓу DVB-T и DVB-H системските спецификации, дизајнирани за терестријален пренос до фиксни и подвижни терминали, и DVB-S2, дизајниран за дигитално сателитско емитување до фиксни терминали.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.