Рубрика: Електроника
Полубранов насочувач без мрежен трансформатор
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој тип на насочувач се употребува за напојување на електронски кола кои работат на електричен напон од 3 до 30V, при струја на потрошувачка од 5 до 50 mA. Неговата примена е оправдана и прифатлива доколку постои просторно ограничување за напојување со трансформатор или кога се напојуваат електронски уреди кои се толерантни кон напон на брум до 3% од излезниот напон на насочувачот. Во текстот што следи ќе бидат разгледани принципот на работа и упростен метод за пресметка на ова коло, заедно со еден практичен пример

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.