Рубрика: Електроника
Напојување за засилувачот со TDA1557Q
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број објавивме проект за изработка на стереозасилувач со TDA1557Q (TDA1553Q), кој пред сè е наменет за употреба во автомобил. Меѓутоа, овој засилувач може да се употребува и дома за вашиот компјутер или CD/DVD/MP3 плеер доколку обезбедите или изработите мрежен извор за напојување на засилувачот. Во овој напис ви нудиме две решенија – нестабилизиран и стабилизиран извор на DC напон со вредност од 15V/4A.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1203
Печатена плочка: ППК1204
Трансформатор: 50VA/12Vac (50VA/15Vac);
Грец: KBU8G (400V/8A);
Транзистор: BDX33C
 
Клучни зборови:

Изработениот прототип од втората варијанта на напојувањето.

Изработениот прототип од втората варијанта на напојувањето.


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.