Рубрика: Хемија
Направи сам биодизел (2)
Автор: Драган Јовановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сакате ли да го возите својот автомобил со евтино и еколошко гориво? Тогаш направете сами биодизел со рециклирање и преработка на прегорено прехранбено масло. Во претходниот број дадовме упатства за изработка на соодветен сад (т.н. "реактор") за оваа постапка, како и совети за подготовка на прегореното масло. Во овој напис следуваат постапките за преработка на маслото во биодизел, кој ќе ве чини само третина од моменталната цена на дизел-горивото кај нас.

Главни елементи и материјали:

Прегорено масло од кој било тип;
Изопропил алкохол;
Метанол;
Натриум хидроксид;
Дестилирана вода

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина