Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (7): Пораките од сигналните светилки на инструмент-таблата
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Случај 1: Го стартуваме моторот а некоја од сигналните светилки не се исклучува, т.е. си продолжува со своето светење, иако моторот е во погон. Случај 2: При возење се вклучува (засветува) некоја од сигналните светилки на инструмент таблата која означува опасност (недозволена состојба). Случај 3: При возењето некоја од светилките час засветува, час се гаси. Како да се постапува во вакви случаи? што смее да се толерира, а што не смее да се толерира? Дали навистина е толку опасно да се продолжи со возење до најблискиот сервис или до нашиот дом каде што ќе го поправиме дефектот? Дали можеме да си го дозволиме луксузот да ги игнорираме овие предупредувања? Одговор на овие и на редица други прашања кои се поставуваат во вакви случаи ќе најдете во текстот што следува.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.