Рубрика: Информатика
Како работат RAM мемориите - 2
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број ги погледнавме основните поими врзани за РАМ мемориите. Сега, да погледнеме како работат тие.

Како што веќе спомнавме, поимот RAM е кратенка од Random Access Memory, која е најпозната форма на компјутерски мемории. Кај овие типови мемории е возможно директно да се пристапи кон ќелиите со податоци. Потребно е само да се знаат редот и вертикалата кои се сечат во таа ќелија.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.