Рубрика: Информатика
Како работи оптичкиот уред
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Не знам што би можело да се каже за ЦД и ДВД читачите и ЦД/ДВД дисковите како носачи на податоци, а што веќе не е кажано. Освен, можеби, за начинот на нивно функционирање, макар што и на оваа тема е дискутирано повеќепати. Сепак, со оглед дека во мејловите кои ни пристигнуваат има и барања за објаснувања како работат одделни хардверски компоненти, ја потегнавме оваа рубрика. А кога сме веќе тука, не смееме да го изоставиме ниту ЦД/ДВД читачот. Затоа, да влеземе во неговата внатрешност и да ја погледнеме малку подетално.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.