Рубрика: Информатика
Како работи LAN switch
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Мрежното поврзување на повеќе уреди не може да се замисли без switch-евите, особено кога е потребно на една врска да се приклучат повеќе уреди. Но, како всушност работи switch-от?

Најнапред мала дефиниција: Switch-от е повеќепортен мост/конзола кој поврзува две или повеќе мрежни линии, давајќи на секоја целосен мрежен проток, за разлика од поделеното мрежно опкружување, кое го овозможуваат обичните разделници (HUB-ови). Switch-овите ја елиминираат можната колизија на domain-ите со филтрирање и препраќање фрејмови базирани на изворот и целните адреси на хардверот, или MAC-адресите. Кога switch-от ќе прими фрејмови од дестинација со непозната адреса, истите ги препраќа на сите расположливи порти.
Можеби со ова сме рекле сè, но сепак не е така. Темата е далеку покомплексна и бара многу простор за детално објаснување. Но, со оглед на расположливиот простор, ќе се обидеме да образложиме во најкуси црти.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.