Рубрика: Физика
Дали е можно фотон да фрли сенка на друг фотон
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Најнапред да се потсетиме дека сенката претставува зона создадена од темно тело кое ги пресекува зраците емитувани од светлосен извор. Во овој контекст ако го преформулираме прашањето тоа би гласело вака: Дали еден фотон може да пресече друг фотон? Па, зависи од тоа како ја разгледуваме природата на светлината.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.