Рубрика: Електроника
Лед индикатор за мрежен напон
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За индикација на мрежниот напон од 230V во електронските кола, честопати се користи стандардна тлеалка. Обично таа естетски не се вклопува во предниот дел од плочата или зазема релативно голем простор, во случај ако се работи за минијатурен електронски уред. За да се избегне тлеалката во ваков уред, во понатомашниот текст ви нудиме едно едноставно, но успешно електронско решение.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.