Рубрика: Телекомуникации
Направи сам: BIQUAD насочена антена за 868 MHz (Helium Mining)
Автор: Миле Кокотов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој напис ви нудиме упат­ства како самите да изработите една одлична Хелиум хотспот антена за надво­решна монтажа, со големо засилу­вање. Антената ќе ве чини десет до дваесет пати помалку отколку да купите фабрич­ка антена со слични карактеристики, а освен оваа директна заштеда, ќе ви овоз­можи и поголемо покривање на околината и, се разбира, побрзо полнење на вашиот крипто­паричник...

Ова е една одлична насочена антена за 868 MHz. Лесна е за изработка, а пер­фор­ман­си­те и се фантастични, особено ако местото каде се поставува Хелиум-хотспотот е на периферија од град кон кој ќе се насочи антената. Во таков случај резултатот е далеку подобар от­колку да се употреби антена со кружен дијаграм на зрачење, односно прием. Со BiQuad антената ќе се добие поголем сигнал во саканата област на покривање на LoRaWAN хотспотот, многу повеќе witness и rewards.

BiQUAD-антена изработена со правоаголен рефлектор од поцинкуван лим

Антената се состои од елемент изра­ботен од месингена електрода со дија­метар од 2,5mm, свиткан во форма на двоен квадрат (Bi-QUAD), поставен пред една поголема рамна метална површина која служи како рефлектор на радио­брано­вите емитувани од Bi-Quad-еле­мент­от. Одбрав тоа да биде месингена електрода, затоа што е евтина и ја има во секоја продавница за железарија.

Дијаграм на зрачење на антената (поглед одозгора)

 

Клучни зборови:
Дијаграм на зрачење на антената (поглед одозгора)

Дијаграм на зрачење на антената (поглед одозгора)

BiQUAD-антена изработена со правоаголен рефлектор од поцинкуван лим

BiQUAD-антена изработена со правоаголен рефлектор од поцинкуван лим

Детал од местото каде се леми елементот на коаксијалниот кабел

Детал од местото каде се леми елементот на коаксијалниот кабел

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.