Рубрика: Телекомуникации
Quad Loop антена
Автор: Владимир Ковачески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Целобрановата Quad Loop антена, чиј облик е јамка во квадратна форма, претставува ефективна антена, која успешно може да се употребува на кусобрановите радиоаматерски опсези (160 - 10 m).

Quad Loop антената најчесто се прави од жица со дебелина која е практична за поставување и одржување. Еднот крај од жицата се поврзува со централниот спроводник од коаксијалниот кабел, додека другиот крај се поврзува со обвивката (ширмот) од коаксијалниот кабел. Доколку за напојување се употребува симетричен двоен вод, тогаш едниот крај од жицата се спојува со едниот вод, додека другиот крај со другиот вод.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.