Рубрика: Информатика
Шест начини на кои кибер-криминалците можат да ви ги украдат лозинките
Автор: Ива Зафировска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Протекувањето на лозинките е еден од најздодевните проблеми на дигиталната ера. Можеби и нема да бидете загрижени ако некој ја знае вашата лозинка за некоја стара сметка за е-пошта што мошне ретко ја користите и којашто не содржи ништо вредно. Но, ако таквата сметка за е-пошта е поврзана со вашите сметки на социјалните медиуми, апликацијата на вашата банка или некои други апликации, а сега се наоѓа во рацете на кибер-криминалците, тоа може да ви создаде сериозни проблеми.

Освен губењето на пари и податоци, протекувањето на вашата лозинка може да стане проблем и за вашите пријатели, семејството и колегите, бидејќи ‘киднапираната’ сметка може да се користи за испраќање е-пораки за фишинг или измами во ваше име.

Како може да се украде лозинка? Тука ќе ги наведеме шестте најчести методи што кибер-криминалците ги користат за да крадат лозинки.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.