Рубрика: Аеронаутика
Воздухопловна акробатска едрилица Мачка
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неодамна  на фејсбук профилот “Божидар Комац” беа објавени фотографии oд акробатската едрилица Мачка. Изненадувањето беше големо, бидејќи тие фотографии беа “свежи”, што укажува дека се работи за реставрирана едрилица. Благодарејќи на фотографот од Словенија, дознав дека едрилицата е реставрирана  и сега е во летечка состојба. Ова ми даде поттик во овој напис да направам презентација на оваа извонредна југословенска едрилица од 50-тите години на минатиот век.

Имајќи предвид дека лично имав видено едрилица од овој тип на аеромитинг во Битола, на едно од државните првенства во падобранство, а подоцна и во Вршац во 1967 година на државно првенство во едриличарство, сметам дека со право можам да кажам  дека се работи за извонредна акробатска едрилица, а мојата констатација ја потврди и наставникот и управник на АК Скопје – Ѓорѓи Тосков, кој летал со неа.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.