Рубрика: Електроника
Star Wars – рачна видеоконзола
Автор: Стефан Милојчевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Star Wars – американската епска вселенска опера и мултимедијална франшиза создадена од Џорџ Лукас, започна со истоимениот филм од 1977 година и многу брзо стана светски поп-културен феномен. Франшизата се прошири со повеќе филмови, а навлезе и во други медиуми – телевизиски серии, видеоигри, романи, стрипови, атракции во тематски забавни паркови, сите дел од еден сеопфатен измислен универзум. Во 2020 година, вкупната вредност на франшизата се проценуваше на зашеметувачки 70 милијарди американски долари, а во моментов оваа медиумска франшиза има петта најголема заработка на сите времиња. Во овој напис ви даваме предлог за изработување на класичната видеоигра Star Wars: X-Wing со употреба на Ардуино...

Star Wars: X-Wing претставува серија видеоигри од типот вселенски летачки си­мулатор со тема од медиумската фран­­шиза Star Wars. Играта го симулира искуството на пилотски вселенски дуели и битки, притoа останувајќи верна на замислениот филмски свет. Играчот ја презема улогата на пилот од Бунтов­нич­киот сојуз, а во подоцнежните игри и на пилот од Галактичката империја. За успешно да ја завршат играта, играчите мора да комплетираат неколку мисии – ед­ноставни пилотски дуели против спро­тивната страна, извидувачки и инс­пек­цис­ки задачи, да пружат заштита за то­вар­ните или матичните ѕвездени бро­до­ви што ги придружуваат, или да из­вр­шат напад врз поголеми ѕвездени бро­до­ви од спротивставената страна и да ги уни­ш­тат. Освен што пилотските дуели гра­фич­ки и концептуално налику­ваат на ле­теч­ките дуели на пилотските асови од Пр­вата светска војна, игрите нудат и вис­тин­ски предизвик за пилотот поради тоа што тој истовремено треба да води смет­ка и за ресурсите со кои располага – енергија, муниција и слично – но и за него­виот со­борец, односно пилот-придружник.

Следејќи ги новите трендови во елек­трониката и воден од желбата да изработам нешто ново, се одлучив да ја изработам играта во форма на рачна видео конзола која во основа се состои од Arduino Nano, прекинувачки тастер и OLED дисплеј.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППКУНИ3

Arduino Nano

OLED дисплеј SSD1306

 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.