Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Плочки со печатени кола
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Што се тоа плочки со печатени кола, какви видови има, од какви материјали се изработуваат, што значат изразите и кратенките пертинакс, витропласт, стаклолит, FR2, FR4, бакроперт, бакроглас, еднострано каширан, двострано каширан, ППК, PCB, THT технологија, SMT технологија... Сето ова електроничарите-почетници ќе го дознаат од оваа “лекција” во нашата Школа за електроника.

Клучни зборови:
Уред со ламби изработен со старата технологија на ожичување

Уред со ламби изработен со старата технологија на ожичување

Со примена на ППК електронските склопови стануваат помали со поголема густина на пакување на елементите

Со примена на ППК електронските склопови стануваат помали со поголема густина на пакување на елементите

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.