Рубрика: Информатика
Python - програмирање за почетници
Автор: Ива Зафировска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 204 - 4/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Python е објектно-ориентиран програмски јазик креиран во 1991 година, флексибилен е и овозможува ефикасна работа. Има општа намена, и како таков сè повеќе наоѓа примена во ИТ индустријата.

Една од причините за неговата по­пу­ларност е широката употреба. Па така, се користи за:
• Веб-платформи и веб-апликации;
• Креирање на софтвер за про­це­сирање слики;
• Работа на видеоигри;
• Развој на софтвери за интернет услуги;
• Работа на оперативни системи.

Одличен е за почетници. При првиот избор, програмерите по­чет­ници вообичаено се одлучуваат за Java, PHP, C или Python. Постојат многу причини зошто Пѕтхон е одличен избор за нив. Една од главните карактеристики е едноставноста и конзистентната син­такса којашто ја олеснува работата. Тој е стабилен за работа и повлекува ре­дов­ни ажурирања и унапредувања. Постојат две верзии – Python 2 и Python 3, а се препорачува серијата 3.

Во продолжение дознавате како да ја преземете и инсталирате програмата за работа со Python, дознавам нешто повеќе за основните про­грам­ски структури, – променливи, наредби за внес и запис, if-else услови, како и за сновните аритметички операции.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 204 - 4/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.