Рубрика: Информатика
Python – програмирање за почетници (2)
Автор: Ива Зафировска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 205 - 11/2022.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Python е објектно-ориентиран програмски јазик креиран во 1991 година, флексибилен е и овозможува ефикасна работа. Има општа намена, и како таков сä повеќе наоѓа примена во ИТ индустријата. Во минатото продолжение научивме како да го инсталираме модулот за работа со Python, зборевме за наредбите за внес и запис, за одлуките if-else, како и за извршување на аритметички операции. Во ова продолжение ќе стане збор за ELIF одлуките и за програмските јазли FOR

Во ова продолжение се дадени и 9 практични примери со задачи и решенија за програмирање во Python

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 205 - 11/2022. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.