Рубрика: Електроника
Nerd Watch – бинарен рачен часовник
Автор: Стефан Милојчевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-6/2021.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Nerd Watch е електронски рачен часовник кој го прикажува времето во бинарен формат со само две ЛЕД-диоди, едната која означува бинарна единица (1) и другата која означува бинарна нула (0).

Nerd Watch го прикажува времето во бинарен код кога ќе се притисне коп­чето. Авторот на овој интересен концепт на часовник е Тони Дероуз (Tony DeRose), додека верзијата во облик на рачен ча­сов­ник малку подоцна ја направил Сем Дероуз (Sam DeRose). Јас го изработив овој проект на рачен часовник во SMD верзијата v3.1, го преведов објасну­вање­то на македонски јазик и ви го прет­ставу­вам тука.

 

Главни елементи и материјали:

Микропроцесор ATtiny 45/85

 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-6/2021. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.