Рубрика: Научна фантастика
Возбудливи времиња
Автор: Јанко Илковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-12/2020.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Постарите генерации со носталгија се присетуваат на култните научно-фантастични серии и филмови кои ги обележале нивното детство и младост. Овие остварувања, обвиткани со сјајниот, златен превез што сите нешта од младоста го имаат, се чинат како бесценети камења, но само малку од нив го издржуваат тестот на времето и се “гледливи” и денес. Во ерата на постојани научни откритија, брза комуникација и, да не заборавиме, стриминг сервиси со одлични современи остварувања од СФ-жанрот доживува процут и од некогашните маргини денес ужива во вниманието на речиси  целата популација од 7 до 107. Овие нови остварувања носат нови стандарди, во склад со времето во кое живееме.

Рубриката “Научна фантастика” е за­мислена како простор за ос­врти на дела од жанрот на науч­ната фан­тас­тика (книги, филмови ТВ се­рии...), за есеи за научната фан­тас­тика, но и за објавување на крат­ки НФ раскази од странски и до­маш­ни автори. Рубри­ка­та е отво­рена за предлози, но и за по­ну­ди за соработка од сите кои се чув­с­тву­ва­ат подготвени да пишу­ва­ат и да ги споделат своите дела, знаења и раз­мис­лувања за научната фантастика

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-12/2020. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.