Рубрика: Аеронаутика
Кој е вистинскот творец на турбомлазниот мотор?
Автор: Владимир Андоновиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4-6/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Денеска, речиси и да нема човек кој барем еднаш во животот не летал со млазен авион. Овие извонредни летала, по неполни дваесетина години откако се појавија целосно ги истиснаа од небото воените и патничките авиони со погонска група “клипен мотор СВС – пропелер”, предизвикувајќи на тој начин најголема револуција, не само во транспортот, туку и на начинот на животот на Земјата. А, сето започна кога еден британски и еден германски иноватор, независно еден од друг, почнале да развиваат потполно нов вид погон. Британецот беше Френк Витл (Frank Whittle), а Германецот Ханс фон Охајн (d-r Hans von Ohain). Во стручната јавност и ден-денес не стивнуваат спротивставените мислења кој е вистинскиот творец на турбомлазниот мотор.

Клучни зборови:
Френк Витл го тестира неговиот млазен мотор

Френк Витл го тестира неговиот млазен мотор

Ханс ФОн Охајн до неговото решение за турбомлазен мотор

Ханс ФОн Охајн до неговото решение за турбомлазен мотор

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4-6/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.