Рубрика: Астрономија и астронаутика
Неутрината го објаснуваат кружното групирање на галаксиите!
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Астрономите забележаа дека галаксиите се групирани во чудно симетрични облици налик на кругови. Која е таа мистична, непозната херкулски моќна сила што ги придвижила огромните галаксии во прецизни геометриски облици? Парадоксално, таа моќна сила можеби потекнува од слабичкиот свет на  микрочестичките.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.