Рубрика: Медицина
Безжични импланти за лекување на нервите и за слабеење
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10-12/2018.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Електронските импланти можат да го урамнотежат срцевиот ритам, да ги смират треморите и да залечат рани, но цената на нивната делотворност е голема. Овие уреди честопати доаѓаат во вид на гломазни справи кои користат батерии, имаат регуларни жици, хируршки се вградуваат, а неретко е потребна и хируршка интервенција за нивна замена. Но, сево ова наскоро можеби ќе биде минато.

Добрите вести пристигнуваат од по­веќе истражувања коишто тестираат нови, мали биоелектронски уреди со пого­лема функционалност, без батерии и кои по употреба безбедно се разгра­дуваат во телото. 

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10-12/2018. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.