Рубрика: Биологија
Сите луѓе со сини очи имаат заеднички предок
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-2/2015.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сите луѓе со сини очи имаат заеднички предок – велат истражувачите од еден дански научен тим. Интересно е и тоа што научниците од тимот најнапред мислеле дека заедничкиот предок е само во Европа и биле изненадени кога виделе дека тој е речиси ист насекаде, во сите делови од светот. Интересно е и тоа што во Европа има 20 до 40 % светлооки луѓе, а во другите делови тој процент е многу помал. Чудно е и тоа што пред 10 000 години сите луѓе имале кафени очи. И уште неколку сознанија околу оваа појава ќе дознаете од текстов, се разбира, ако го прочитате!

Како настануваат боите на очите

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-2/2015. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.