Рубрика: Информатика
Компјутерски алатки за дигитална форензика
Автор: Ива Манова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-2/2015.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Компјутерската форензика е дисциплина која има за цел да собере, сочува и да презентира докази кои се добиени од некои медиуми за чување податоци (хард диск, CD ROM, DVD ROM , дискета, УСБ-стик и слично). Комбинирајќи елементи од правната наука и компјутерската наука, собира и анализира податоци кои понатаму се користат како докази на суд.

Компјутерска форензика е очекување, идентификација, екстракција, истражување и документација на дигитални докази. Дигиталниот доказ не смее да биде променет за време на обезбедувањето и анализата. Дигиталниот доказ не смее да биде променет ниту софтверски ниту хардверски. При обезбедување на дигиталниот доказ потребно е да се забележува секоја постапка и активност. При обезбедување на дигиталниот доказ потребно е да се има поддршка од специјалисти. Луѓето кои се задолжени за обезбедување на дигитални докази потребно е да имаат соодветна обука и да поседуваат соодветна сертификација. Компјутерска форензика користи слична техника којашто подразбира дека при процесот спасување на податоци користи дополнителни правци за примена во правната постапка. Во овој напис ќе објасниме и неколку алатки кои се користат за прибирање на дигитални докази.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-2/2015. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.