Рубрика: Телекомуникации
70 години Македонско радио (1)
Автор: Димац Митковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11-12/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 28 декември 2014 година, се навршуваат 70 години откога во далечната 1944 година, во етерот, за првпат во ослободената татковина се пренеле зборовите на првиот директор на Радио Скопје, Владо Малески-Тале на македонски јазик "Зборуе Радио Скопје, зборуе Радио Скопје. Драги слушатели, од салата на Собранието вршиме директен пренос на Второто заседание на Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија..." Во овој мини-серијал ќе го проследиме развојот на Македонското Радио (Радио Скопје).

Во овој, прв дел од серијалот посветен на развојот на Македонското Радио е опфатен периодот од 2. Светска војна до скопскиот земјотрес, 1963 година.

Клучни зборови:

Старата зграда на Македонското радио

Владо Малески пред микрофонот на директниот пренос на Второто заседание на АСНОМ на 28 декември 1944 г.

Металниот диск за најавниот сигнал “А бре Македонче”, изум на техничарите и музичарите на Радио Скопје , 1945 година.

Средно-брановиот 20КW предавател во Маџари – пуштен во работа на 29. 11. 1947 година.

Првите магнетофони со челична жица произведени од фирмата Вебстер, набавени во 1954 година во Радио Скопје.

Гонгот којшто служел за означување на точно време.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11-12/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.