Рубрика: Омнибус
Sci-Tech времеплов
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11-12/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За да се разбере сегашноста и за да може да се прогнозира иднината, мора да се познава минатото. Токму за настани и личности од минатото кои своевремено ги имаат поттикнато и насочено науката и техниката во насока што резултира со актуелниве научни и технички сознанија и благодати, станува збор во продолжението на овој напис. Настаните се однесуваат на актуелните месеци, а изборот на настаните и коментарите се на нашите стручни соработници.

Исправки и дополнувања:
За датумот на раѓање на Исак Њутн

Во ЕМИТЕР број 11-12/14, во написот “Sci - Tech вре¬меплов” направен е еден лапсус и една непрецизност. Во текстот во рамка на страна 19 наведено е дека Исак Њутн е роден на 25.12.1962 година, а треба да стои дека е роден на 4.1.1643 година. Лапсусот е очигледен и се однесува на годината на раѓање. Непрецизноста во датумот се должи на фактот што во тоа време во официјална употреба биле и јулијанскиот и грегоријанскиот календар. Сепак, бидејќи денеска времето го сметаме според грегоријанскиот календар, коректно е датумот на раѓање да биде по тој календар, а тоа е 4 јануари. Им се извинуваме на нашите читатели за овој лапсус и пропуст.


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11-12/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.