Рубрика: Електроника
Проект: Авто-аларм
Автор: Владимир Ристовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој алармен уред е направен за заштита на Вашиот автомобил од насилно отварање и евентуална кражба. Системот на работа се базира на детекција на мали промени на напонот на вградениот акумулатор во Вашиот автомобил. При отварање на врата во кабината се пали кабинско светло што предизвикува течење на мала струја и промена на напонот. Ако Вашиот автомобил нема вградено светло во багажникот и моторниот простор потребно е да вградите сами додатни прекинувачи и светла со што ќе го заштитите целиот автомобил од кражба.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.