Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Алфанумерички LCD индикатор – дисплеј (3)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 8-9/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој дел се дадени содржините на оние вежби коишто можат да се изведат со склопот прикажан на шемата во вториот дел од написот, во претходниот број на Емитер.

Во овој број ве запознаваме со процедурата на иницирање, внесувањето текст, адресирањето, поместувањето на дисплејот и формирањето на сопствен карактер. Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 8-9/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.