Рубрика: Астрономија и астронаутика
9 милијарди планети со услови за живот во Млечниот Пат
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 8-9/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во последните 20 год, главен предизвик за космолозите беше решавањето на две големи енигми, првата е: “Дали во нашата галаксија постојат и други планети со услови за живот”, и втората: “Дали во Сончевиот систем Земјата е единствена планета со услови за живот”. Денес науката е способна да одговори на двете прашања врз основа на податоците од две мисии, мисијата “Кеплер” и мисијата “Curiosity”. Одговорот на првото прашање е: “во нашата галаксија има 9 милијарди планети од типот Земја, со услови за живот”, а на второто прашање: “во Сончевиот систем, освен на Земјата, во минатото имало услови за живот и на планетата Марс”.

Двете мисии и нивните аргументи од кои произлегоа наведените закучоци ќе ги проследиме во вкупно 4 поединечни написи. Овој напис е првиот, вториот се однесува на мисијата “Кеплер”, третиот на мисијата “Curiosity”, и последниот се однесува на идните планови, но, сега веќе не за откривање егзопланети со услови за живот, туку за откривање живот на некоја од нив.

Клучни зборови:

Уметничка визија на орбитерот кеплер во акција

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 8-9/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.