Рубрика: Медицина
Вештачки панкреас налик на iPod
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6-7/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Вештачкиот панкреас е налик на iPod кој е прицврстен за облеката на пациентот, додека малиот монитор и малата пумпа се прилепени на самата негова кожа. Уредот многу би им помогнал на болните од дијабетес тип 1 и 2, но и во запирање на “епидемијата” од оваа болест што го зафати светот воглавно поради лошата исхрана, дебелината и стресниот начин на живеење.

Вештачки панкреас би можел да им овозможи нормален живот на илјадници пациенти заболени од дијабетес без да имаат потреба постојано да примаат инјекции инсулин, тврдат британски научници. Ова би помогнало и во запирање на "епидемијата" од оваа болест што го зафати светот воглавно поради лошата исхрана, дебелината и стресниот начин на живеење. Вештачкиот панкреас е налик на iPod којшто е прицврстен за облеката на пациентот, додека малиот монитор и малата пумпа се прилепени на самата негова кожа. Уредот постојано го набљудува нивото на шеќерот во крвта на пациентот и потоа му додава редовни дози на инсулин за нивото на шеќерот во крвта да биде во нормални рамки. Повеќе прочитајте во текстот што следи.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6-7/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.