Рубрика: Аудио и видеотехника
Операциона сала: Компјутерски звучници Genius SP-HF 1250B
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6-7/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На интернет постојат бројни страници и форуми преполни со мислења, рецензии (review) и тестови за разни уреди, најчесто напишани од нестручни поединци кои си одлучиле јавно, пред цел свет, да го објават своето незнаење. Иако понекаде може да се налета и на некои светли примери, најчесто станува збор за комплетни дезинформации, ненамерни или намерни. Така, еден особено испофален производ на интернет се активните компјутерски/мултимедијални звучници Genius SP-HF 1250B. Во една пригода ги слушнав и воопшто не се воодушевив, но сепак забележав дека постои можност за големо подобрување со едноставни и евтини модификации. По малку занимавање со нив, можам да кажам дека многу сум задоволен од резултатот на модификацијата што ја направив. Верувам дека сите, влучувајќи ја и самата фабрика Genius, ќе се изненадат колку добри звучници всушност можеле да бидат SP-HF 1250B!

Компјутерските (PC, multimedia) звучници најчесто не можат да се пофалат со добар звук, но сепак, многумина ги употребуваат наместо hi-fi звучници, во заблуда дека се доволно добри за таа намена. Сличен тренд подолго време се забележува и кај преносните уреди (смартфони и сл.) – за репродукција на инфериорните MP3 снимки често се користат уште полоши, евтини слушалки. Не е ни чудо што сегашните помлади генерации воопшто немаат претстава што е тоа добар звук. Постојат две различни конфигурации на компјутерски (мултимедијални) звучници – стерео пар и сабвуфер со сателити. Поскапите модели во конфигурација на еден стерео пар активни звучници располагаат со бас/среднотонец од 4 инчи (100 mm) и високотонец. Кај поевтините модели нема високотонец, а единствениот широкопојасен звучник има дијаметар од само 3 инчи (76 mm) или помал, а следствено на тоа значително помала можност за репродукција на најниските тонови. Заеднички за сите е лошиот квалитет на ниските тонови, што се манифестира како матно бучење со продолжено времетраење, наместо чист, отсечен и цврст удар на бас-тапанот (kick). Единствен исклучок од тоа правило беа звучниците од серијата YST на Yamaha, како што најдов во тестот на мултимедијални звучници во ЕМИТЕР 6/1999 и 7-8/1999. За жал, Yamaha го напушти тој сегмент и веќе не произведува компјутерски звучници. До ден-денешен не сум слушнал толку добар бас од некој друг производител на мали компјутерски звучници. Звучниците Genius SP-HF 1250B го немаат квалитетот на басот на Yamaha YST, но затоа модификацијата прикажана во овој напис ќе ги претвори во солидно квалитетни звучници за евтини пари.

Клучни зборови:

Поглед во внатрешноста на звучникот Genius SP-HF 1250B

Изглед на звучниците Genius SP-HF 1250B

Изглед на звучниците Genius SP-HF 1250B без предната маска

Изглед на звучниците Genius SP-HF 1250B од задниот дел

Измерена АФК на звучникот, во соба, на далечина од 2 метри, во оската на високотонецот, со дампирана кутија.

Измерена АФК на звучникот со модифицирана свртница под хоризонтален агол од 30 степени, со дампирана кутија.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6-7/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.