Рубрика: Енергетика
Енергетска ефикасност (3)
Автор: Мирослав Китаноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Продолжуваме со системи за ладење, греење и вентилација – основни типови и нивниот принцип на работа. Ќе бидат разгледани методи за едноставно утврдување на тековната потрошувачка на енергија, како и практични мерки и активности што може да се преземат со цел да се зголеми енергетската ефикасност.

Системите за греење и ладење извршуваат процеси од иста природа, а тоа се процеси за размена на топлина. Ако системот предава топлина на еден објект, тогаш станува збор за греење, а кога системот одзема топлина од објектот, тогаш станува збор за ладење.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.