Рубрика: Информатика
Makerbot Digitizer 3D scaner
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во контекст написот за тродимензионалниот печатач на Makerbot во минатиот број, ќе ви ги презентираме импресиите од демонстрацијата на тродимензионалниот скенер од истоимениот производител изведена во лабораторијата на ФИНКИ.

Од реално во 3Д-дигитално? Или пак, тродимензионално дигитализирање на реалноста? Можеме да се расфрламе со бомбастични поими до недоглед, но сè се сведува на исто – скенирање предмети со 3Д-скенер.
Во лабораторијата на ФИНКИ имавме можност да следиме демонстрација на еден таков скенер. Поточно, се работи за моделот MakerBot Digitizer, кој според концептот и димензиите е десктоп скенер, наменет првенствено за домашно и канцелариско користење, но и за специјализирани работилници и институции.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.