Рубрика: Информатика
Секоја површина може да се претвори во 3D екран на допир
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Трочлен тим од германската компанија Ubi Interactive од Минхен создал систем и софтвер со кои секоја површина може да се претвори во екран на допир (touchdcreen). Звучи неверојатно нели? И екипа на британското списание Wired не верувала, па затоа го посетила тимот на Ubi Interactive, со цел од прва рака да се увери дека ова е вистина.
Во замрачена просторија обичен проектор бил насочен кон затемнето стакло кое се наоѓало во средината на просторијата. На едната страна на стаклото се наоѓал сензор кој ги бележел движењата на рацете на новинарите и потоа ги праќал тие податоци кон Убиевиот софтвер кој проектирал слика на стаклото. Времето на одѕивот било супер (делче од секунда). Притоа можел да се зголемува и да се намалува дисплејот. Заклучокот бил: системот фантастично фукционира.
Прочитајте го текстов за да се уверите и вие, но и да дознаете како се случува сето тоа.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.